Saturday, 25 December 2010

Two "O"

20 December 1990 ► 20 December 2010 ► 20 Years old Young


20 Des 2010 12:00 am


ucapan wish beramai-ramai daripada rakan Santun dan urusetia.
potong kek yang besar bla bla bla

12:32 am 

/\/\/\/\
d o j o b
\ <> /
=====()()()()==
Selamat harijadi, Syariful
===========

-Tarmizi

9.15 am

mak ucap selamat ulang tahun
(gambar lilin dan kotak hadiah)

-Ummi

9.43 am

Selamat hari lahir diucapkan..moga dlm rahmat Allah dan diberkati selalu..bjaya dlm hidup dan bahagia sokmo..

-Abg Seku & Kak Lini

1.14 pm

(MMS cake)
Owh bro..happy birthday..hee..
Nah kek sbijik..ak wt td..

-Syida

1.17 pm

Alhamdulillah hari ni, genap thn ke 20 bahri, selamat hari lahir, moga Allah berkati dan rahmati perjalanan hidup bahri seterusnya, amin, wassalam.

-Ayah

3.41 pm

Salam..slamat hari lahir y ke-20 kn..(dh tua dia,hehe..) k smga chat2 slalu dan d rahmatiNya..salam. :-)

-Fasihah

10.37 pm

Salam,selamat hari lahir :-) smoge sentiasa brada d bwh rahmat n redha Allah. Senyum sokmo :-)

-Roisah

22 Dec 2010 6.15 pm

Salam..Harapnya x terlewat nak ucap selamat hari lahir.. Semoga hidup sentiasa dirahmati Allah.. insyaAllah

-Akhi Irfan 

noted : 
memang tak ramai tahu 20 Des birthday saya, disebabkan tak pernah sambut ketika di alam persekolahan. maklumlah, cuti sekolah. :D
sebab tu tak banyak dapat sms hari jadi. tapi tak apa, saya tak kisah :)
ada juga yang wish secara lisan, tapi saya kurang pasti pada pukul berapa ketika itu. saya amat menghargai wish anda ;)















Jazakumullah khairan kathiran

Sudah berumur 20 tahun. Bagaikan tidak percaya. zzz
Teringat akan peringatan "Bagaimanakah masa muda mu dihabiskan?"
Semoga dengan angka 2 di hadapan, akan menjadikan aku lebih dewasa dan tidak berperangai kebudak-budakan lagi. Hehe~

May God bless us always

dedikasi daripada Arif Mkmg. jazakallah khairan jaza

Friday, 24 December 2010

of Santun & Sintok

Bismillah~

Agak lama jari-jemari tidak menari-nari di papan kekunci ini, bukan hanya sekadar disebabkan sekian lama tidak mengemaskini blog, tapi juga disebabkan komputer riba ditinggalkan selama hampir seminggu kerana ke Sintok, Kedah.

Tak banyak saya update dalam blog ini mengenai SANTUN (Skim Anugerah Anak Yatim Miskin Nasional), mungkin disebabkan saya tidak berapa aktif, mungkin juga disebabkan saya tidak mempunyai idea untuk bercerita tentang SANTUN.

Alhamdulillah, saya berpeluang untuk menyertai program klimaks bagi SANTUN untuk edisi 2010, iaitu Perkhemahan Nasional Santun di Kem PLKN Sintok, Kedah selama 6 hari. Tapi sebelum tu, saya sempat berjumpa dengan ayahanda dan bonda tercinta sebelum bertolak ke Kedah, alhamdulillah, suatu yang tidak pernah saya jangkakan dan memang bukan sesuatu yang dirancang. Walaupun sekejap, namun setiap saat bersama keluarga amatlah berharga. sobs3

Sekiranya dahulu trip ke Sungai Petani hanya mengambil masa plus minus 3 jam 60 minit, tetapi kali ini perjalanan ke Sintok mengambil masa hampir 7 jam. Walau bagaimanapun, syukur ke hadrat Allah kerana tiada kejadian yang tidak diingini menimpa sepanjang perjalanan.
one of the banners for Perkhemahan Nasional Santun 2010
Dalam kembara ke Sintok kali ini, saya berkenalan dengan beberapa orang rakan baru dan juga mengenali dengan lebih rapat rakan yang sudah dikenali sebelum ini. InshaAllah, semoga perkenalan ini akan bertambah erat di masa akan datang, dan yang paling penting memperoleh keredhaan daripada Allah swt

Disamping itu, saya juga berpeluang untuk berjumpa dengan insan yang memiliki fikrah yang sama, alhamdulillah. Terlalu banyak mehnah yang menimpa, semoga kami thabat biiznillah.

Perkara yang saya takkan lupakan ialah "surprise party" daripada warga SANTUN. OMG! Tak pernah menyangka akan ada sambutan hari jadi pada pukul 12 tengah malam, sehingga saya menggigil ketika hendak memotong kek.  Sangat terharu. kesat air mata

Ceramah sangat banyak dan kerana tak larat nak menghadapinya, saya dan Geng Koala cuba escape dengan berada di bilik urusetia dan buat kerja apa yang patut. At least, dapat mengelakkan diri daripada tidur waktu ceramah, kan?
credits to Syahir untuk gambar Koala
Pengalaman jungle trekking yang saya rasa jauh lebih mencabar daripada Taman Negara Penang sangat berharga. Tak sangka dapat mengharunginya. Dengan keadaan jalan tanah merah yang basah akibat hujan, lumpur yang tak terkata banyaknya, pacat yang menggigit kakiku tapi aku tak rasa sakit pun, sebab aku biarkan pacat gigit sampai habis dan pacat tak hisap banyak pun darah aku. mungkin sebab darah aku "suci" kot. lol

Kemuncak kepada kemuncak program perkhemahan ini adalah Program Bakti Santun. Untuk tahun ini, saya ditugaskan untuk menolong warga Bukit Hantu atau Bukit Ghostbuster bak kata Ustaz Zamri, dan saya dilantik menjadi Ketua Pasukan?! Apakah semua ini?!  Siapakah yang menjadi dalang disebalik pelantikan ini. Udah le kena menjadi Ketua Dorm. Macam tamak haloba plak dalam program ni. Terima kasih laa kepada siapa² yang memberi kepercayaan kepada saya untuk menjadi ketua. 

Pasukan kami dikehendaki untuk mengecat Surau Bukit Hantu, yang terletak betul² bersebelahan dengan landasan kereta api. Nasib baiklah surau tu bangunan batu, kalau kayu, alamat bergegar surau tu. lulz
dihadapan pintu masuk ke Thailand di Bukit Kayu Hitam
Pulang pada hari Khamis, tiba di pejabat YaPEIM pada pukul 9.30 pm. Alhamdulillah, kerana memudahkan perjalanan. Sekarang stay di rumah abang, sebelum pulang menginap di universiti.

Sekian sahaja untuk edisi kali ini. Peace no war

Monday, 29 November 2010

Jaulah Utara KITA 2010

Bismillah~

Dari Abi Hamzah Anas bin Malik r.a. khadam Rasulullah s.a.w. dari Nabi s.a.w., sabdanya:
Tidak beriman seorang kamu hingga ia mencintai saudaranya apa yang ia cintai untuk dirinya.
(Riwayat Bukhari dan Muslim)



Baru² ini, saya dan beberapa orang rakan telah membuat aktiviti jaulah di sekitar Kedah dan Pulau Pinang. Pada perancangan asalnya, tujuan jaulah ini adalah untuk berjumpa dengan sahabat saya di Kedah, iaitu Zainal Ahmad yang pulang bercuti ke Malaysia sempena cuti musim panas di New Zealand. Maklumlah, dah lama tak jumpa. (Baru 9 bulan)  Disamping itu, bolehlah saya pusing² (baca : round²) utara. 

22 Nov 2010

Alhamdulillah, saya dan Arif tiba di Sungai Petani tepat pukul 3.45 pagi. Apabila Zainal tiba mengambil kami, maka bermulalah chit chat antara kami bertiga, setelah lama tidak berjumpa. :P Selepas Megat tiba dari Teluk Intan, kami mula merancang aktiviti kami dan aktiviti pertama kami pada hari tersebut adalah makan².  Kemudian selepas 'Asar, kami ke Pantai Merdeka.  

subhanallah, sangat cantik   
Ombak Pantai Merdeka tak sebesar ombak di Pantai Timur, tapi saya tidak berapa pasti kerana tidak ramai yang mandi-manda. Mungkin pernah berlaku kes mati lemas? Lupa plak nak bertanya tuan rumah. Hehe

23 Nov 2010

Lebih kurang aktiviti klimaks untuk jaulah ini, kerana akan ke tempat yang agak jauh dari Kedah, iaitu Pulau Pinang Pantai Mutiara aka Penang. Bertolak pada pukul 7.45 pagi dari rumah, kami menaiki ferry untuk ke Penang. Alhamdulillah, kemudahan Rapid Penang amat efision, kerana bas akan bergerak setiap 5 minit. Jadi tiada masalah untuk kami menuju ke Taman Negara Penang.

Di Taman Negara Penang, kami bercadang untuk ke Pantai Kerachut dan Teluk apa entah namanya, disamping itu meniti di Titian Kanopi. Oleh kerana lokasi Teluk apa entah namanya agak jauh, maka kami batalkan sahaja niat tersebut. Untuk aktiviti ini, saya hanya memakai selipar, berseluar jeans dan membawa sepersalinan pakaian untuk aktiviti mandi. Yang lain pun lebih kurang sama. Agak simple, kan? Tak sangka plak kena jungle trekking yang boleh tahan jauhnya. First time jungle trekking sejauh ini. Sangat penat but a very nice experience somehow.   Untuk saya yang jarang-jarang sangat ber'jungle trekking' ini, routenya sangat mencabar, kena mendaki-daki, naik bukit turun bukit, jalan yang agak basah, kadang² sedikit curam, tersilap langkah, padah diterima. Disamping itu, kena selalu tengok bawah. (Nasihat daripada orang yang tersadung kakinya) T__T

Disebabkan kami tidak menaiki bot untuk pulang, jadi amat memenatkan kerana terpaksa berpatah balik. Kami keluar daripada Taman Negara beberapa minit sebelum pukul 4 petang.


Selepas berjaya dalam kembara merentas Taman Negara Penang, kami bergerak ke KOMTAR, bertujuan untuk jenguk², seperti orang luar datang KL menjenguk KLCC. Begitu jugalah kami apabila datang ke Penang.

Dan apabila kami penat pusing², saya menghubungi Akhi Irfan, ikhwah PMC untuk mengambil kami di KOMTAR. Lantaran waktu yang hampir menjurus kepada waktu Maghrib, kami menuju ke Masjid apa entah dan seusai solat, kami berkenalan pula dengan Akhi Aref dan Akhi Anas, ikhwah PMC juga.  dan makan² di Gurney Drive, port makan² yang popular di Penang, kalau tak silap.

Plan kami sedikit bercanggah, kerana pada malam tersebut, kami bermalam di Baitul Iman, rumah ikhwah PMC tersebut. Di sana, kami berkenalan (lagi) dengan Akhi Zulkifli (juga dari PMC) dan Akhi Lukman (ikhwah NZ yang BFG) Yang tak disangka-sangka, mereka semua adalah bekas pelajar Intec (kecuali Akhi Anas daripada KMB) Dah macam reunion Intec plak. 

Kami sempat membuat sedikit liqa' ringkas iaitu taaruf antara satu sama lain, kerana majoriti baru berkenalan pada hari tersebut, kecuali saya yang mengenali Akhi Irfan sejak bulan Jun (tapi tidak mengenali antara satu sama lain lagi), manakala Akhi Aref dan Akhi Zul saya macam pernah terserempak dengan mereka di Mines.

Malam tu tidur, sampai saya termimpi akan ikhwah² yang lain. Yang qawiy jiddan pulak tu. (Bolehkah saya katakan ia adalah mimpi ngeri?)

24 Nov 2010

Pagi tersebut, kami bertolak pulang ke Sungai Petani, menaiki ferry lagi (oh, saya tidak bosan kerana jarang² menaikinya) Setibanya di Jeti Seberang Prai, kami breakfast dulu dan makanan di situ sangat murah!!!! Sungguh saya cemburu. Tambang teksi pun murah. T___T

Pada tengah hari, kami didatangi dua ikwah besar dari UiTM Shah Alam dan Aussie, iaitu Amir Afwan dan Akhi Faisal. Pertama kali berjumpa dengan Akhi Faisal, agak kekok pada awalnya, namun alhamdulillah, ikatan ukhwah tetap wujud. :)

Petang itu, kami berkunjung ke rumah Akhi Nadzeri, ikhwah Aussie yang menetap di Sungai Petani. Aktiviti kami di rumah beliau, ialah mendaki bukit di hadapan rumah beliau. Dari bukit tersebut, boleh dilihat permandangan Sungai Petani yang sangaaaaat besar. Subhanallah!!!


Kemudian, pada malam tersebut, kami telah menuju ke Radix Fried Chicken yang amat masyhur di Sungai Petani. Alhamdulillah, dapat juga merasa. Bercadang nak order 3 ketul ayam, tapi bimbang tak habis, order 2 ketul ayam je. MasyaAllah, sangat best. 

Sempat berjumpa dengan Akhi Zaid, abang kepada Akhi Haq. (tetibe rindu kat Akhi Haq sebab dah 2 tahun tak jumpa) T___T Akhi Zaid turut membawa zaujahnya. Haha

Malam tu, bantai lagi dengan futsal bersama 2 orang lagi kawan Zainal, iaitu Zaid dan Murshidi (kalau tak silap) Walaupun sakit kaki lantaran berkaki ayam, namun sangat best. Ukhuwwah yang wujud itu menidakkan kesakitan pada kaki. Wahahaha! 

25 Nov 2010



Last day di Kedah, kami ziarah YDP Ikram Kedah, iaitu Ustaz Rosli, merangkap bekas Pengarah Eksekutif Sekolah Islah. Banyak yang beliau share bersama kami semua, kisah beliau bagaimana membangunkan Sekolah Islah, bukan sahaja menerusi akademik, bahkan pada sahsiah. Tanpa disangka-sangka, beliau berasal dari Terengganu. Terkejut juga apabila mendengarnya, kerana tak sangka sanggup jauh merantau dari Terengganu ke Kedah, untuk bermastautin di Kedah. Mengetahui parents Akhi Irfan dari Terengganu juga suatu berita yang mengejutkan. (tak habis² nak bangkitkan isu ni. haha)

Kemudian, kami ziarah Pak Cik Mazlan. Kisah beliau mengembara di Adelaide sangat cool, disamping bagaimana dengan tarbiyyah di sana. 

Akhirnya pada malam tersebut, berakhirlah jaulah kami di bumi utara Malaysia ini. Saya, Megat dan Arif pulang ke KL dengan menaiki train. (first time naik sebab kat Terengganu tak ada train macam ni)

Tak pernah menyangka dalam jaulah kali ini, dapat berjumpa dengan ramai tokoh-tokoh besar dalam DnT ini. (Parents Zainal pun orang besar jugak.) 

Begitulah perancangan Allah, plan yang dilaksanakan sekadar suka² akhirnya membawa kami kepada kembara yang mungkin sukar untuk ditemui di lain hari. Berkenalan dengan ramai ikhwah yang memiliki fikrah yang sama, disamping sifat tawadhu' mereka amat menyentuh hati saya. Semoga tali ikatan persaudaraan ini akan berkekalan hingga akhir hayat, kerana ukhwah ini datangnya dari Allah. 

Jazakumullah khairan kathiran kepada mana² individu yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam jaulah kecil-kecilan ini, terutamanya kepada tuan rumah, dan keluarga yang sangat best tinggal di rumah korang. Tak rasa macam tetamu pun, macam ahli keluarga plak. Tak lupa kepada Akhi Irfan yang bersusah payah sepanjang kami di Penang. (lain kali jangan tidur atas lantai lagi)

Salam ukhuwwah, wa ilal liqa' 

nota kaki : cuba untuk menulis seringkas-ringkasnya agar tidak melalut dan meleret-leret macam Jaulah Cameron Highlands.

Friday, 3 September 2010

Virus² Ukhuwwah


Seorang sahabat adalah manusia, dia itu dirimu, hanya saja ia adalah orang lain

Sekilas lalu, virus² ukhuwah ini adalah seperti berikut:

1) Tamak akan nikmat dunia 

"Dan janganlah engkau tujukan pandangan matamu kepada kenikmatan 
yang telah Kami berikan kepada beberapa golongan dari mereka, 
(sebagai) bunga kehidupan dunia, agar Kami uji mereka dengan (kesenangan) itu. 
Kurnia Tuhan-Mu lebih baik dan lebih kekal."

(20:131) 

“Seseorang di antara kamu tidak beriman dengan sempurna 
kecuali setelah mencintai saudaranya seperti mencintai dirinya.”

(hadis Nabi) 

2) Lalai menjalankan ibadah dan melanggar tuntutan agama 

“tidaklah dua orang yang saling berkasih sayang kerana Allah berpisah, 
kecuali disebabkan oleh dosa yang dilakukan oleh salah seorang di antara keduanya.” 

(hadis Nabi) 


tidakkah kau tahu; kadang air itu busuk baunya walau warnanya tetap jernih

"..agar mencintai seseorang, ia tidak mencintainya kecuali kerana Allah." 
(hadis Nabi) 

3) Tidak bersopan ketika berbicara 
  • suara tinggi/kata-kata kasar

"Dan sederhanakanlah dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. 
Sesungguhnya seburuk-buruk suara adalah suara keldai" 
(31:19) 

  • tidak mendengar nasihatnya, enggan menatapnya ketika bicara atau memberi salam, tidak menghargai ketika bersama 
  • bergurau secara berlebihan, kelembutan adalah anugerah, ucapan paling baik adalah kejujuran 
  • sedang bergurau secara berlebihan merupakan kunci segala permusuhan 
  • sering berdebat dan membantah 

“Sesungguhnya orang yang paling dibenci Allah adalah 
orang yang sangat keras kepala dan selalu membantah.” 
(hadis nabi) 

  • kritikan keras yang melukai perasaan 
4) Sikap acuh

rindu, kedekatan, dan kehangatan perasaan adalah 
ibarat bahan bakar yang menyalakan ukhuwah abadi, 
menambah gelora semangat, dan meringankan segala beban yang ditanggung 
aku hairan, mengapa selalu merindukan mereka 
menanyakan keadaannya kepada setiap orang yang ku temui 
padahal mereka di sini bersamaku 
mataku mencari mereka ke sana kemari 
padahal mereka ada di dekat pelupuknya 
hatiku bergejolak merindukan mereka 
padahal mereka ada di antara tulang rusukku 

sekalipun wajahku tak dapat menatapmu lagi 
namun cinta dan ukhuwah tidak akan pernah sirna 
aku tidak akan berhenti memujimu 
dari kejauhan, bersama untaian doa 
jiwaku akan selalu merindukanmu 
bersua bersama penuh ketulusan dan cinta 

jiwaku adalah jiwaku,jiwaku adalah jiwanya 
hasratnya adalah hasratku, hasratku adalah hasratnya 

5) Mengadakan perbicaraan rahsia 

"Sesungguhnya pembicaraan rahsia itu termasuk (perbuatan) syaitan,
 agar orang yang beriman itu bersedih hati, 
sedang (pembicaraan) itu tidaklah memberi bencana sedikit pun kepada mereka, 
kecuali dengan izin Allah. Dan kepada orang-orang yang beriman bertawakal." 

(58:10) 

“jika kamu bertiga, maka janganlah dua di antara kamu 
membuat perbicaraan rahsia tanpa melibatkan yg lain, 
kerana perbuatan itu dapat membuatnya sedih.” 
(hadis Nabi)

6) Keras kepala, enggan menerima nasihat 

“cukuplah seseorang dinyatakan buruk,
 jika ia mengejek saudaranya sesama Muslim.” 
( hadis Nabi) 

7) Sering membantah, berbeza sikap dan hobi, bersikap sombong dan kasar 

“ruh ruh itu bagaikan bala tentera, jika mereka saling kenal, maka akan bersatu.
 Namun jika tidak saling kenal, maka akan berselisih.” 

(hadis Nabi) 

8) Memberi teguran di depan orang lain 

penyebab cepat pudarnya rasa cinta dan mudah menanam bibit-bibit permusuhan

9) Sering menegur, tidak bertolak ansur, cenderung berfikiran negatif, enggan memaafkan 

terimalah sahabatmu dengan segala kekurangannya 
sebagaimana kebaikan mesti diterima walau kecil wujudnya 
terimalah sahabatmu kerana jika ia menyakiti 
lain kali ia membahagiakan siapa mencari sahabat tanpa cacat, 
nescaya sepanjang hidupnya tidak mendapat sahabat 

“seorang suami yang Mukmin tidak akan memarahi isterinya yang Mukminah, 
apabila ia tidak suka terhadap sebagian perangai isterinya, 
maka ia akan menyukai perangainya yang lain.” 
(hadis Nabi) 

jika tak menegur bererti tiada cinta 
cinta tetap bertahan selama ada teguran 
banyak yang tinggal jauh namun ia dekat dihati 
banyak orang yang tinggal berdekatan namun hatimu tak mampu menyukai 
apalah erti jauh dan dekat melainkan hanya permasalahan nurani 

10) Mudah percaya terhadap orang yang-orang yang mengadu domba dan memendam dengki 

"…orang-orang yang dipertemukan oleh Allah dalam sebuah jalinan ukhuwah 
harus yakin bahawa satu sama lainnya saling mencintai dengan penuh ketulusan 
yang muncul dari nurani yang paling dalam. 
Hubungan yang telus seperti itu tidak mungkin dapat tersentuh oleh tangan tangan dengki, 
apalagi sampai dapat dihancurkan…" 
(8:63) 

11) Membuka rahsia 

jadikanlah semua yang anda ketahui tentang dirinya sebagai amanat yang tidak boleh dibuka kecuali jika ia mengizinkan

12) Mengikuti prasangka

"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah banyak dari prasangka,
 sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa, 
dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain, 
dan janganlah ada di antara kamu yang mengunjing sebahagian yang lain." 

(49:12) 

orang Mukmin selalu mencari alasan agar boleh memaafkan, 
sementara orang munafik selalu mencari cari kesalahan. 

13) Mencampuri masalah peribadi

“diantara tanda kebaikan Islam seseorang adalah 
meninggalkan hal-hal yang tidak berguna baginya.” 

(hadis Nabi) 
14) Egois, sombong, tidak empati 

“Siapa yang mencukupi keperluan saudaranya, 
nescaya Allah mencukupi keperluannya. 
Siapa yang menolong seorang Mukmin dari suatu kesusahan, 
nescaya Allah akan menolongnya dari salah satu kesusahan pada hari kiamat. 
Siapa yang menutupi aib seorang Muslim, nescaya Allah akan menutupi aibnya pada hari kiamat.” 

(hadis Nabi) 

setiap sahabat selalu dekat dikala senang 
namun sahabat sejati adalah yang tetap menemani 
ketika penderitaan menimpa 

15) Menutup diri, berlebihan, membebani, dan menghitung hitung kebaikannya kepadamu 

carilah sahabat yang akan kau beri ketulusan dan hak hak ukhuwah, 
bukannya yang kau harapkan menerima sesuatu darinya 

16) Enggan mengungkapkan perasaan cinta

“jika seseorang mencintai saudaranya, maka kabarkanlah bahawa ia mencintainya.” 
(hadis Nabi) 

17) Melupakannya kerana sibuk mengurusi orang lain dan kurang setia 

orang yang tidak boleh membuktikan cintanya kepada sahabat lama tidak akan mampu membangun cinta dengan sahabat baru

18) Suka menonjolkan kelebihan peribadi 

jika seorang daie mendermakan dakwahnya hanya untuk Allah semata, bukan untuk kepentingan peribadi, masalah² biasa tidak akan berubah menjadi masalah besar atau malapetaka

19) Mengingkari janji dan kesepakatan tanpa alasan yang kuat 

“tanda tanda munafik ada tiga; 
jika berkata ia berdusta, 
jika berjanji ia mengingkari, 
dan jika dipercaya, ia berkhianat.” 
(hadis Nabi) 

20) Selalu menceritakan perkara yang membangkitkan kesedihannya dan suka menyampaikan berita yang membuatnya resah. 

21) Terlalu cinta 

“cintailah kekasihmu sesederhana mungkin, 

siapa tahu ia menjadi musuhmu pada suatu saat nanti. 
Dan bencilah musuhmu sesederhana mungkin, 
siapa tahu ia menjadi sahabat dekatmu pada suatu saat nanti.” 
(hadis Nabi) 
InshaAllah, marilah kita muhasabah diri, kerana sesungguhnya, tahap terendah dalam ukhuwah adalah berlapang dada (husnu'zhon) sesama kita dan tingkat tertinggi pula, adalah melebihkan mereka (itsar) lebih dari diri kita sendiri.